Inför en förskolestart

Nu har vi skolat in 2 barn, det är P som faktiskt har fått sköta inskolningarna.
Vi har valt att skola in båda när de var strax över 1 år och då är det jag som varit hemma den största delen av de året.
Jag tyckte då att jag kunde ge P den tiden som de skulle ta att skola in, och sen har han ju inte varit hemma lika mycket, såklart har han träffat barnen hela tiden, men de är ändå först och främst mamma de gapar på för minsta illa. Därför tänkte vi att det skulle gå smidigare om det var P som faktiskt lämnade och hämtade till en början.

Nu vet jag inte om de berodde på det, men båda våra inskolningar har gått så smidigt!!
Vi har haft 3 dagars inskolningar, och de har funkat super på båda 2.

Lilly började på en Ur o Skur förskola, fast med ännu mer utevistelse, de hade ingen innelokal alls förutom ett litet rum till extrakläder, uppvärmning av mat och toalett. Resten av tiden spenderade de i en bronsåldersby. Lilly stortrivdes där! Hon blev tidigt väldigt bra på att gå i all slags terräng och framförallt så gnäller hon sällan när vi är ute, hon går mer än gärna ( förutom just fram o tillbaka till skolan).

_20170409_101325
Familjen<3

Sedan flyttade vi till Stockholm o jakten på förskola började.
Jag fick tips om Skogsängen, där vi går idag, och gick bara förbi där en dag med tjejerna o Ralph och blev så väl mottagen. Fick direkt bra kontakt med personalen, blev runtvisad i lokalerna som fanns och bokade in en tid med förskolechefen nästa dag.
Jag kände direkt ett förtroende och hade egentligen redan bestämt mig och sen fick jag besked om att Lilly kunde börja redan i månadsskiftet augusti/september. ( vi flyttade till stockholm 1/8) Hur bra?

Denna inskolningen tog jag, dels eftersom jag var hemma med Agnes 5 månader och dels för att P hade fullt upp med nya jobbet.
Redan dag 2 fick jag lämna, gå hem o rasta Ralph o komma tillbaka o dag 3 lämnade jag för att komma tillbaka först efter lunch. Lilly kände sig hemma på en gång och dag 4 var det bara ett snabbt hejdå på gården och jag fick gå hem med bara Agnes.

Ett antal månader senare var det Agnes tur att börja, närmare bestämt den 14 maj-18 skulle hon börja skolas in. Nu var de P´s tur att skola in igen. Hon fick plats på samma avdelning som Lilly i de första månaderna innan semester, efter semestern skulle Lilly byta avdelning.
Jag tror att Lilly var en stor trygghet för Agnes i den här perioden, för  som jag beskrivit Agnes tidigare, är hon en mer av en känslomänniska, mer känslig än Lilly varit, men ändå gick det på knappt 3 dagar innan P fick vinka av på gården o lämna henne.

Varje morgon är det med ett leende som vi skall till skolan o båda tjejerna springer in på gården.

Men det var egentligen tips jag tänkte ge er i detta inlägg, tips på bra grejer till en förskolestart! 🙂 Nu beror de ju såklart på i vilken säsong man börjar, men hösten o vinter kommer oavsett o jag vet många som är osäkra på vad som behövs.

*Namnlappar– alltså massor med namnlappar, på varenda trosa, strumpa o tröja. Vi har köpt våra på namnlappar.se o de funkar hur bra som helst att tvätta o de fäster på allt!
*Nappar med namn på– om erat barn använder napp vill säga. Jag har prövat att namna nappar med dessa namnlappar, men tjejerna bara drar bort lapparna o de blir svårt för personalen o veta vems som är vems.  Här har jag köpt från namnnappen.se
*Regnställ i galon– säga vad man vill men det är faktiskt det enda som på riktigt håller vätan ute när barnen sitter i vattenpölar. Jag har alltid ett set i skalkläder hängade på förskolan också eftersom våra är ute så mycket och jag vet själv hur svettigt det blir i galon. Då kan pedagogerna avgöra om de behövs galon eller om det räcker med skal för dagens aktivitet. Reima har riktigt bra skalkläder, men vi har också testad budgetvarianter från bla Gekås Ullared som funkat förvånansvärt bra. Skillnaden är att Reimakläderna kan Agnes ärva allt från Lilly, de andra grejerna syns att de börjar bli slitna o funktionen är inte densamma
*1 st vinteroverall eller 2 delat vinterset– vi har haft både overall o 2 delat, lilly har varit förtjust i just 2 delat men de är en smaksak tycker jag
*Fleece mellanlager – bästa lager nr 2, finns att köpa på alla sportbutiker
*Ull underställ– det enda som håller barnen varma på vintern ute o svala vid innevistelsen. Här har vi haft ”okänsliga” barn, för de har kunnat ha underställ i ren merinoull, medans jag vet att många tycker de kliar. Då finns de en blandning med merinoull och bambu som funkar riktigt bra, Hust&Clair är ett bra märke
*1 par Stövlar, gärna med en ullsula i och INTE för små, hellre lite stora så kan de ha en tjock sock i vid kallare väder
*1 par fodrade vinterskor– för den riktiga vintern
*1 par goretexskor – passar till höstrusket, förra säsongen hade Lilly ett par lågskor från XXL med goretex som vi extra impregnerade i butiken, de höll verkligen så mycket vatten ute, hon hoppade i pölar o var fortfarande torr på strumporna.
*Massor med tunna vantar- helst tumvantar o allra helst i ull, då håller sig dom små händerna varma, även om de blir blöta.
*Tunna mössor- även dom helst ull, finns superfina från polarn o pyret varje säsong i olika färger.

Hoppas ni tyckte att det var till någon hjälp, de är ju en djungel där ute med grejer just till barn! Kram på er

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s